viernes, 10 de septiembre de 2010

Psicoanàlisi, ciències i arts: confluències vers la complexitat del subjecte


https://sites.google.com/site/psicoanalisissigloxxi/


“Psicoanàlisi, ciències i arts: confluències vers la complexitat del subjecte”
Barcelona, 16 d’octubre de 2010.
10 – 14 h.

Auditori Casa del Mar c/Albareda 1-13


Des dels seus orígens, tant les produccions artístiques com els progressos científics, i el mateix desenvolupament de la psicoanàlisi, han tractat d’explicar i d’expressar la complexitat de l’ésser humà, cadascú des de la seva especificitat .
En el moment actual, en un món més global i complex que mai, la paradoxa es que domina un model de pensament, amb ampli abast en molts àmbits de la nostra vida quotidiana: educació, avenços científics, salut, politiques socials, que proposa respostes simples a qüestions complexes.
Aquestes propostes guanyen pes i espai en els debats i les decisions politiques basant-se en dos arguments falsejats: d’una banda el concepte ”evidència científica”, que cerca legitimar accions en allò relatiu a la subjectivitat (programes educatius, tècniques psicoterapèutiques, accions socials) sense cap rigor científic. D’altra trobem l’argument economicista segons el qual hem de “fer mes amb menys” i això justificat amb processos avaluadors que deterioren aspectes bàsics de la nostra societat: l’ensenyament, la recerca, l’atenció a les persones, la cultura,..
Es evident que aquesta tendència, que es presenta com a certesa, incideix de manera clara en la nostra civilització, en la manera en que concebem a l’esser humà, en com volem conviure junts i en les nostres prioritats com a societat. Aquest pensament únic te voluntat de domini i d’autoritarisme, sutura qualsevol pregunta sobre els malestars, sobre les manifestacions i sobre les incògnites de la ment humana.
Que en pensem els científics, artistes i psicoanalistes sobre aquesta deriva? Com ens afecta a la nostra tasca professional? Com creiem que incideix en la nostra civilització? Quines alternatives proposem cadascú?
Programa

10:00 h. Recepció
10:30 h. Taula rodona “Psicoanàlisi i ciències: confluències vers la complexitat del subjecte
· Maria Teresa Anguera, catedràtica de metodologia de les ciències del comportament, Facultat de Psicologia, UB. Vicerectora de la UB.
· Gabriel Capellà, metge, director del Laboratori d’Investigació Transnacional, director del Programa de Càncer Hereditari i director Científic de l’IDIBELL (Institut d’investigació biomèdica de Bellvitge)
· Josep Moya, psiquiatre, psicoanalista, coordinador de l'OSAMCAT (Observatori de Salut Mental de Catalunya)
Modera: Carme Grifoll. Psicòloga clínica i psicoanalista, Directora de Fundació Nou Barris S.M.

12:15 h. Taula rodona “Psicoanàlisi i arts: confluències vers la complexitat del subjecte
· Assumpta Mateu, pintora. Ha exposat en prestigioses exposicions internacionals. Ha efectuat, entre moltes altres obres,“Arbre: interrelació cultural” per a la commemoració dels 50 anys dels Amics de la UNESCO.
· Isabel Núñez, escriptora, traductora y crítica literària. Autora, entre d’altres, de: “Crucigrama”, “Si un árbol cae”
· Joaquín Oristrell, director i guionista cinematogràfic. Autor, entre d’altres, de la pel·lícula “Inconscientes”
· Teresa Morandi, Psicoanalista. Psicòloga Clínica. Supervisora i Docent Institucional. Membre del Patronat de la Fundació Congrés Català de Salut Mental.
Modera: Lluís Farré, psicòleg clínic i psicoanalista. Ex-cap Servei Psicologia Fundació Puigvert. Coordinador General de Docència i Formació Especialitzada de la Fundació Puigvert

13:45 h. Cloenda

Aforament limitat
Reserva de plaça per e-mail: psicoanalisissigloXXI@gmail.com